Internationell manifestation i Bryssel 1 juni 2008

Hela resan var grym och manifestationen likaså!


*filmat av mig ^^

Så vad handlade det hele om egentligen?
Varje år dödas mängder av sälar på de mest brutala sätt. Under de senaste tre åren har nästan en miljon sälar dödats. De skjuts eller klubbas ihjäl, ibland med "liemansaktiga vapen", så kallade hakapiks. Från isarna där sälarna klubbas ihjäl dras de sedan till båtarna med stora krokar. Detta kan även ske när de fortfarande är vid medvetande på samma sätt som att de vid över fyra tillfällen av tio flås levande (studie år 2001). Restriktionerna för hur många sälar som får dödas (som dessutom tolererar att fler dör än vad forskare anser vara hållbart för artens överlevnad) har överskridits vid flera tillfällen. Dessutom förlängdes jaktperioden både år 2002 och 2004 trots att maxgränsen hade överskridits när den egentligen var slut.

Priset på sälskinn minskar ju fler skott som har träffat det. Därför skjuter sälslaktarna bara en gång. Eftersom det är svårt att träffa en säl på långt avstånd som dessutom rör sig leder detta till att många istället för att dö "bara" blir skadade. Det fruktansvärda är dock att sälarna skadas så svårt att de inte lyckas överleva utan istället faller ned från isblocken och går (eller febrilt simmar?) en utdragen och plågsam död till mötes.

I början av 80-talet införde EU ett förbud mot handel med produkter av sälar med vit päls, det vill säga kutar. Detta resulterade i att marknaden nästan försvann helt och hållet! Det som bestäms i EU påverkar med andra ord sälarnas framtid och ett förbud mot alla sorters sälprodukter skulle i bästa fall kunna leda till att säljakt inte längre klassas som en bransch värd att arbeta och investera i. Fortfarande är de flesta sälar (grönlandssäl) som dödas inte ens tre månader gamla.

Det manifestationen gick ut på var att samla människor från olika länder och uppmana EU-kommissionen att införa just ett förbud mot handel med produkter av säl! 1500 personer deltog och det var som sagt riktigt grymt! Kändes bra att delta i något viktigt. Måste dock tillägga att jag trodde det var betydligt färre på plats än det faktiskt var.Om du vill veta mer, spana in Stop The Seal Hunt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0